Temiz evler kararmış ciğerleri getirmesin.
Dünya ülkeleri arasında en çok çamaşır suyu tüketen ülkede yaşadığınızı biliyor muydunuz?
Evet doğru, Türkiye çamaşır suyu tüketiminde dünyada ilk sırada.
Bu haberi ilk okuduğumda hiç şaşırmadım, sanki hep okuduğum bir yazıyı okuyor gibiydim.
Aradan zaman geçtikten sonra evimde üç faklı çamaşır suyunun en büyük şişelerinden olduğunu farkettim. Biraz araştırdım, daha doğru bir tabirle bilgilerimi güncelledim. Zira çamaşır suyunun ne kadar zararlı olduğunu bilmeyenimiz yoktur.
Peki ama neden diretiyoruz? Çamaşır suyu kokusunu almadan temizlik olmaz mı? Önce çamaşır suyunun zararlarını tekrar edip ardından alternatiflerini konuşalım.
Hiç eliniz çamaşır suyu ile temas ettikten sonra durulamaya çalıştınız mı? Defalarca yıkamamıza rağmen geçmeyen o kayganlık hissini hatırlarsınız. Elinizden çıkmayan o kimyasal kullandığımız yüzeylerden çıkıyor mu gerçekten? Tabi ki hayır. Bulaşıklarımız, çamaşırlarımız, banyo ve mutfak yüzeyleri arındıramadığımız kimyallarla kaplı. Duş alırken buharla birleşen kloru solumak, çamaşır suyu kaşıntılı tabaktan yemek yemek, kullanım sırasında ortaya çıkan klor ve kloramin gazını solumak bizi yavaş ve temiz bir şekilde öldürüyor.
Çamaşır suyu ve kullandığımız diğer kimyasallar akciğer ve cilt hastalıklarının en önemli kaynaklarından biri. Zannediyoruz ki yalnızca kullanırken açığa çıkan koku sorun. O yüzden içimiz rahat.
“Aman ben çekeyim çocuklarım temiz temiz yaşasın.” Yok öyle bir şey. Çamaşır suyu ile sildiğin evde emekleyen bebeğin, evcil hayvanın hatta o odada bulunan saksıdaki çiçek bile etkileniyor. Vebal üstüne vebal alıyoruz…
Hadi diyelim vazgeçtik, nasıl temizlik yapacağız?
Karbonat, beyaz sirke ve limon tuzunun harika işler başardığını keşfederek. Bu karışımı kireç önlemede ve diğer zorlu yağ ve kirlerde kullanabilirsiniz. Aynı karışıma bir miktar boraks ekleyerek kendi bulaşık makinesi tabletinizi yapabilirsiniz. Yüzey temizliğinde Arap sabunu kullanabilirsiniz. Hatta Arap sabunu ve karbonat karışımı ile banyo ve mutfaktaki yüzeyleri ovarak temizleyebilirsiniz. Çamaşırlardaki lekeler için oksijenli suyu mutlaka deneyin. Bunun dışında çamaşır temizliğinde boraks, çamaşır sodası ve doğal sabun tozu kullanabilirsiniz.
Temiz evler ve temiz ciğerler için bugün bir adım atıp hep birlikte temizlik alışkanlıklarımızı değiştirelim.
Sizlerde evde kullanılandığınız doğal temizleyicileri yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Şule Ersoy
Görsel: ntv.com