Uzun bir aradan sonra annelik serüvenimi kaleme almaya devam etmek istedim. Umarım merakla bekleyenler, faydasını görenler oluyordur. Anneliğimin 5. ayındayım ve bu yazının sonunda neden ara verdiğini anlamış olacaksınız.
Yoğun bakım süreci, meme reddiyle başa çıkma derken tam Elhamdülillah rahatladım dediğimde kaçınılmaz olanla karşılaştım: Gaz sancısı. Benim bebeğimin hiç sancısı olmadı diyen anne olduğunu sanmıyorum. Her bebek kendine özel, hepsinin ahlakı, tepkisi, ağrı eşiği farklı. Yine de bağırsak gelişiminin tamamlanması 4-6 ayı bulduğundan gaz sancısı her bebekte mutlaka olan bir durum.
Ben kendi bebeğimin durumuyla birlikte neler yaptım, nelerin faydası oldu bunları anlatacağım.
Öncelikle şunu bilelim her gün aynı saatte başlayan ve ağlaması belirli bir süreye ulaşmadan susmayan bir bebeğiniz varsa geçmiş olsun bebeğiniz kolik. Kolik bebeklerde gaz sancısından ziyade bebekte ekstra bir huzursuzluk hali de oluyor. Hamdolsun biz normal bir gaz sancısı süreci yaşadık.
Öncelikle gaz olduğunda ne yapacağızdan ziyade gaz oluşmaması için neler yapacağız bilelim. Gaz yapan yiyeceklerden uzak duralım. Kurufasulye, nohut, soğan, sarımsak herkes tarafından gaz yapıcı olarak bilinir. Ben bunlara şöyle bir ekleme yapmak istiyorum, buğday içeren her türlü besin (makarna, börek vs.) fazla tüketildiğinde gaz yapar ve bu genelde gözardı edilir. Her yemeğe kimyon atmak, kimyon ve rezene çayı içmek de annenin gazının bebeğe geçmemesi için sık kullanılan yöntemlerden. Bazı doktorlar karşı çıksa da az miktarda kimyon çayı ben bebeğime de verdim. Bazen öyle çaresiz kalıyor ki insan dakikalarca susmadan ağlayan bebeğe şifa niyetine deyip verebiliyorsunuz.
Yine çok önerilen hem annenin hem bebeğin kullanımına uygun gaz damlaları mevcut fakat faydasını gören çok az. Ben de pek faydasını görmedim. Gazın bağırsaklara inmeden midede iken çıkması çok önemli. Her emzirme sonrası hatta bebeğiniz uzun emmiyorsa emzirme aralarında mutlaka gazını çıkarın. Bebeğinizi gündüz gözlem altında yüzüstü yatırabilirsiniz. Gece mutlaka yastıkla destekleyerek yan yatış daha güvenli.
Tüm bunlara rağmen yine de bebeğimizin gazı var ne yapacağız? Ben tüm bunlara dikkat etmeme rağmen bebeğimin saatlerce gaz sancısından ağladığı zamanlar oldu. Öncelikle şunu bilelim bebek annenin ruh halini anlıyor, anne stresli ve gerginse bebeğin sakinleşmesi neredeyse imkansız. Sakinliği koruyarak hafifçe sallamak ve pışpış sesi bebeğinin kendi anne karnında hissetmesini sağlıyor ve sakinleştiriyor. Bebeği kolunuzun üzerine yatırıp eliniz yumruk yaparak karnına baskı yapmak da bebeği rahatlatıyor, biz en çok bunun faydasını gördük. Bebek sakinleştikten sonra gazı nasıl çıkarırız onu düşünmeli. Bunun için pek çok bebek masajı videosu var, izlemenizi öneririm. Hafif ılık zeytinyağı ile masaj bebeği rahatlatıyor, bacakları karnına iterek kolayca gaz çıkarmasına yardım edebilirsiniz. Elma yağını bebeğin ayaklarına sürebilirsiniz. Alerjen olma ihtimaline karşı içinize sinmiyorsa denemeyin.
En çok faydasını gördüğüm şeyi sona sakladım. Kiraz çekirdeği patiği ve kemeri. Hazır olarak satılıyor, temin edebilirsiniz. Ben kendim hazırladım vişne çekirdeği de aynı işi görür. Yazdan biriktirdiğim çekirdekleri büyük gelen bir patiğin içine diktim, bir kumaşla da kemer yapıp içini vişne çekirdeği ile doldurdum. Mikrodalgada 1 buçuk dakika ısıtıp bebeğe giydirdim. 5 dk içinde sakinleşip uyudu hamdolsun.
Son olarak ne yapılmaması gerek ondan bahsedeyim. Ağlayan bebek mutlaka emerek sakinleşir fakat ağlama anında emzirmek bebeğin daha fazla hava tutmasına ve daha fazla gazının olmasına sebebiyet verir. Bebeğiniz aç değilse sütünüz yetiyorsa rutindenki emzirmenin dışına çıkmayın. Mama ile beslenen bebekler için mamanın içeriği çok önemli. Her mama her bebekte aynı etkiyi sağlamıyor. Bebeğiniz çok gazlıysa mama değişimini doktor kontrolünde deneyebilirsiniz. Ve mutlaka anne memesine en yakın antikolik biberon kullanmanızı tavsiye ederim.
Huzurlu, sıhhatli günler…